Adviesaanvraag met hetzelfde onderwerp

adviesaanvraag hetzelde onderwerp
adviesaanvraag hetzelde onderwerp

Een bestuurder dient een adviesaanvraag in met hetzelfde onderwerp. Nu kan ik mij voorstellen dat dit gebeurd, als er een behoorlijke tijd tussen zit. Maar deze bestuurder diende binnen een jaar twee adviesaanvragen in met hetzelfde onderwerp. Kan dit zomaar?

Het kan natuurlijk dat de bestuurder nieuwe inzichten heeft gekregen over het betreffende onderwerp. En dan kan ik mij voorstellen dat hij opnieuw een adviesaanvraag indient. Maar de onderbouwing moet dan heel anders zijn, dan de onderbouwing van de eerste aanvraag. Een aanvraag indienen met exact dezelfde onderbouwing heeft echt geen zin. Als ondernemingsraad zou ik daar geen tijd en moeite aan verspillen en verwijzen naar de reactie op de eerste aanvraag.

Veranderende omstandigheden adviesaanvraag

De omstandigheden kunnen ook veranderd zijn. En dan is het mogelijk dat de bestuurder exact dezelfde adviesaanvraag indient als minder dan een jaar geleden. Als dat het geval is, zal de ondernemingsraad de aanvraag opnieuw moeten beoordelen. De omstandigheden zijn immers veranderd. En het zou kunnen dat, gezien de nieuwe omstandigheden, de OR wel positief adviseert. Dat hoeft natuurlijk niet. Maar de ondernemingsraad kan dan niet verwijzen naar de eerste aanvraag. Al lijkt mij het stug dat de bestuurder bij veranderde omstandigheden exact dezelfde onderbouwing zal geven. Hij zal op zijn minst moeten verwijzen naar de veranderde omstandigheden. En aangeven dat die veranderingen de reden zijn van het opnieuw indienen van de aanvraag.

Afhankelijk van de situatie

Of een adviesaanvraag met hetzelfde onderwerp binnen een bestek van een jaar opnieuw ingediend kan worden is dus afhankelijk van de situatie. En daarbij spelen veranderde omstandigheden een belangrijke rol. Zijn de omstandigheden veranderd, dan kan ik het mij voorstellen. Maar zijn de omstandigheden niet veranderd. En is de onderbouwing van de adviesaanvraag exact hetzelfde. Dan is het in mijn ogen klink klare onzin om de adviesaanvraag voor een tweede keer in te dienen. Wil je meer weten over adviseren of instemmen, kijk dan eens op OR Cursus. Dit is een bureau met goede beoordelingen gespecialiseerd in het geven van trainingen aan ondernemingsraden.